FAQ for You!

Hoe zou je de omgeving omschrijven die jij je voorstelt?

Ik heb er nog geen woord voor verzonnen, in essentie is het een leefgemeenschap met een aantal duidelijke karakteristieken; Je hebt je eigen stuk grond, je eigen woning, met alles erop en eraan, wat jij daarin wenst inclusief je eigen voordeur.  Je hebt geen verplichting om deel te nemen aan gemeenschappelijke dingen maar wel de mogelijkheid.  Om het tastbaar te maken en te kunnen organiseren zul je zo’n gemeenschap in een bestaansvorm/entiteit  moeten gieten.  Van spaarfonds, naar stichting of wooncorporatie .

     
                            Waarom ecologische en duurzame grondslag?
Het is over 30 jaar prima mogelijk om klimaatneutrale leefomgeving te maken, daarnaast kan het esthetisch ook heel mooi zijn. Ik denk aan veel gebruik van natuurlijke materialen, veel groen beplante muren, enorme ramen, veel gebruik van invallend licht en een open en ruim karakter van veel gemeenschappelijke ruimtes.  Urbane sferen, in combinatie met organische vormen en ‘fusie zoekend’ met de natuurlijke omgeving moet dat een hele weldadige en inspirerende plek kunnen opleveren.  Ik vermoed dat dat veel mensen zal aanspreken.
 
 
                                                                     Hoe groot is het gebied waarover we praten?
afbeelding "i_NL.IMRO.1884.BPBUITENGEBIEDWEST-ONT1_0004.jpg"Als je een gevarieerd en gezond ecosysteem wilt maken met echt veel bio-diversiteit, met daarin wat bebossing, veel planten en bloemen, leefruimte voor dieren, zonder dat ze het acuut kaalvreten denk ik minimaal aan 500*500 meter, maar idealiter nog veel groter, als het mogelijk is.  We moeten ook plek hebben voor waterpoelen, wat schrale heide grond, mossige plekken, zodat naald en loofbomen samen kunnen bestaan, maar ook bijvoorbeeld rijke kleigrond voor de moestuin etc .  Ook zou natuurlijk prachtig zijn om daar glooiing in aan te brengen en beschermende plekjes te creëren voor allerlei dieren.
 
 
Aan wat voor bio-diversiteit denk je dan en welk doel dient dat aanbrengen van biodiversiteit?
Het zou leuk zijn als we een gebied ontwikkelen, met daarin veel verschillende boomsoorten, struiken, bloementuinen, plekken om boomhutten te maken en slingerbanen. Zodat onze (achter)-kleinkinderen, bezoekers en wijzelf altijd in een groene omgeving pret, plezier, maar tegelijkertijd ook bezinning en rust kunnen vinden.  Het moet geen ‘bij elkaar geraapt zooitje zijn, maar een goed gebalanceerde mix.  Het zou zich moeten ontwikkelen tot een ecosysteem wat we niet de hele tijd kunstmatig in stand moeten houden.  Doordat we zelf bepalend kunnen zijn bij het herinrichten en cultiveren van van de flora en fauna kunnen we het zo ontwikkelen dat het een aanzuigende werking heeft op vogels, insecten en andere dieren, waardoor het ecosysteem zelf verder kan groeien en bloeien. Het moet geen kinderboerderij worden, maar eerder een gigantische gevarieerde achtertuin/park waar veel dieren wonen en waar het gezellig en mooi is en een prachtig uitzicht geeft en leuke dieren in de tuin oplevert.  
 
Ik beoog hiermee verschillende doelen;
  • Biologisch belang;  het versterkt weerbaarheid van de natuur.
  • Onze eigen Co2 footprint substantieel verkleinen. We hoeven niet in een oerwoud te zitten om hierin serieus te kunnen bijdragen.
  • Biodiversiteit zal ons ondersteunen in onze mate van zelfredzaamheid. De natuur heeft veel te geven en wij kunnen ook weer veel teruggeven aan het systeem.
  • Ter vermaak en voor ons eigen plezier.
  • Een lokaal maatschappelijk belang dienen, doordat het bos/park open is voor bezoekers, scholen, verenigingen etc.
 
Aan wat voor geografische kenmerken zou zo’n gebied moeten voldoen?
Sketch300125255Dat is afhankelijk van de gemiddelde deler van onze wensen.  Wat ik me zo zou kunnen bedenken:  Flinke kavel grond  (voormalige landbouwgrond die laagbouw woonbestemming mag krijgen) denk aan zeker 25 hectare grond.  Idealiter klei of veengrond.  (eventueel kan wenselijke heide/zandgrond, om de bio-diversiteit te ontwikkelen, dan goedkoop toe gevoegd worden)  Goede infrastructurele eigenschappen m.b.t. ligging;
  • openbaar vervoer,
  • wegen en waterwegen netwerk,
  • dicht bij (middel) grote stadskern,
  • op fietsafstand van andere natuur, zoals bossen, waters, of duinen,
  • betrekkelijk makkelijke toegang tot randstad/amsterdam etc.
  • een plek waar de lichtvervuiling laag is en je daadwerkelijk de sterren kan zien als je s’avonds naar de lucht kijkt.
 
Is het dan een plek voor bejaarden?
Nee, zeer zeker niet. Maar voordat we dit samen zouden kunnen realiseren zijn we al wel een flink stuk ouder ;-). Indonesië (49)Het is een plek waar juist ook jongeren zich ontzettend thuis zullen voelen. Op bezoek komen bij je familie is nog nooit zo leuk geweest. Project Laterzz-28Wel is het een plek waar je als ‘jongere’- ouderen alle vormen van comfort, gemak, veiligheid, gezelligheid en zorg kunt vinden die je nodig denkt te kunnen hebben. 
 
Oh, dus het is meer een afgeschermde compound met Amsterdamse ouwe yuppen?
Nee, het zou juist een heel open karakter moeten hebben, waarbij onze leefomgeving organisch overvloeit in de natuur om ons heen en waarbij de natuur om ons heen natuurlijk overvloeit in het landschap. Een plek die juist heel goed is geïntegreerd de lokale gemeenschap, waarbij er langs 2 kanten energie stroomt , waarbij de gemeenschap toegevoegde waarde heeft aan ons en visa versa.  Het mag best luxe en comfortabel zijn, maar dat moet er niet keihard van af te stralen. Hoe gemengder onze gemeenschap hoe interessanter. Het bos, park, de kassen, moestuin  etc. zou ik juist een maatschappelijke functie geven, om dit te realiseren.  Het laatste wat je wilt is ergens zitten met een hek om ons heen.  
 
Waarom zoveel luxe en comfort?
Ik denk dat kiezen voor zo’n strategisch toekomstplan en daar genoeg gepassioneerde stakeholders voor vinden, alleen lukt als je echt iets fantastisch bouwt met elkaar. Daarnaast denk ik dat we allemaal zo onze eigen individuele wensen hebben, dus om het echt compleet te maken heb je ook echt een breed palet van verschillende oplossingen nodig om dat wensenplaatje voor iedereen goed in te vullen.  
 
 Ik hoef niet zoveel luxe , geen zwembad, sauna of stoomkamer, betaal ik daar dan voor?
Project Laterzz-08Nee, dat is niet perse noodzakelijk. Je zou dat zo met elkaar kunnen organiseren dat je alleen betaald voor de luxe waarin je geïnteresseerd bent, of een ‘pay-per-use’ constructie maken, met abonnementen, strippenkaarten of welk systeem je maar wilt.  Mensen die wel structureel gebruik wensen te maken van dit soort voorzieningen betalen gezamenlijk voor de aanschaf, de inrichting en het onderhoud,  maar betalen uiteraard niks voor het gebruik. Op zo’n manier kun je dat prima naar ieders wens en behoefte balanceren.
 
Sketch3000132
 Wie betaalt het hoofdgebouw?
Het lege hoofdgebouw met de muren en het dak wordt betaald door alle participanten.  Het algemene onderhoud wordt ook betaald door alle participanten. Zo ook de inrichting van zaken voor algemeen gebruik, keuken, serre, terras etc. De inrichting en onderhoudskosten van specialistische zaken zoals sauna, zwembad komen voor kosten van de structurele gebruikers,  (incidentele gebruikers kunnen abonnementen of strippenkaarten kopen via de stichting en kunnen dan betalen voor gebruik.)  
 
Ik wil wel een sauna, maar dan in mijn eigen huis, kan dat?
Absoluut, net zoals een eigen keuken, badkamer, of wat je dan ook in je eigen huis wilt hebben.
 
Ik zou liever een vrijstaande villa willen hebben, kan dat ook?
1 of 2 zou op zich moeten kunnen, afhankelijk van de kavelomvang en of het goed in te blenden is in de omgeving. De ambitie is niet om een villapark te maken.   
 
Waarom zie ik kleine- en grote gastenverblijven op de schets. Welk doel dienen die?
Zodat we er gemakkelijk ruimte is om vrienden/familie/kinderen uit te nodigen en hen te kunnen laten overnachten. Deze ruimtes kun je reserveren en boeken via een App.  Ook zal er wellicht behoefte ontstaan (op termijn) om een concierge of zorgverlener on-site te laten zijn. Wellicht worden we met onze stichting een werk/leer-bedrijf en kunnen we daar stagiaires huisvesten.  
 
Je hebt het over de voordelen van shared services en waarom dat zo handig is, wat bedoel je hier precies mee?
Een hoop producten, maar juist ook diensten zou je samen kunnen delen, wat goedkoper en efficiënter is, vaak zonder dat je minder kwaliteit of beschikbaarheid krijgt.  Voorbeelden hiervan;
  • Samen energie inkopen/opwekken/doorverkopen
  • Samen zorg inkopen of au pair delen
  • Samen een zorg/service robot delen en programmeren
  • Onderhoud &  service contract inkopen voor alle woningen tegelijkertijd via je stichting en VVE
  • Schoonmaak hulp samen delen
  • Samen 1 echt vette glasvezel of satelliet verbinding delen via een wireless gigabit router  ipv 10 abonnementen bij 6 verschillende providers.
  • Samen 1x per jaar een koe, schaap en 3 varkens kopen, deze laten slachten en verdelen naar wens en behoefte
  • Samen een fitness ruimte delen
  • Samen 1 grote industriële 3D printer gebruiken.
  • Samen een mud aardappelen kopen en laten bezorgen door een lokale hobby boer
  • Niet individueel allemaal een (zelfrijdende) auto bezitten, maar juist samen 1* een grote zelfrijdende bus, 2* een boodschappenwagentje, 4 hoover-boards,  1* een luxe cabrio, 2 x drones en een onderwater Pod.
 
Ik lees en zie op je kneuterige tekeningetjes ongelooflijk luxe voorzieningen.  Dat kunnen we vast niet allemaal betalen?
Sketch30022538Als je dit soort voorzieningen in je eentje zou treffen, of zou zoeken in de expat hospitality of zorg, zou je inderdaad op astronomische bedragen uitkomen.  Echter door maximaal gebruik te maken van schaalvoordeel, in te springen op de trends en bewegingen van de toekomst en een slimme fiscale opzet, denk ik juist dat we in ongelooflijke weelde, zeer goedkoop zouden moeten kunnen wonen en leven.  
 
Je kunt bijvoorbeeld een zorg stichting oprichten, de woningen via de stichting verkopen (of verpachten) aan de participanten/leden van de stichting op bouwprijs- basis.  In dat geval betalen de participerende woningeigenaren bijvoorbeeld zeer beperkte gemeentelijke lasten, OZB etc. omdat het gros van dat soort belastingen op basis van de OZB waarde wordt bepaald. Een goede juridische fiscalist kan ons daar vast goed over informeren, zodat we dat slim kunnen inrichten.  
 
Kortweg komt het er op neer dat je de waarde moet verschuiven naar de stichting, zodat de woningen zo kaal mogelijk belast kunnen worden.  De stichting wordt dan vervolgens gunstiger belast door gemeente , belastingdienst, hoogheemraadschappen etc, omdat het een zorgstichting is zonder winstoogmerk.  Daar zullen best constructies voor bestaan of ontstaan. 
 
 
 
Hier wat minder abstracte besparingsvoorbeelden;
  • vervoerskosten zouden structureel lager uitvallen door gedeelde eigendomslasten en dus ook maar beperkte wegenbelasting, afschrijving, verzekeringskosten (voordeel +/-200 EU p.mnd.)
  • Energielasten zouden erg laag kunnen zijn door zelf energie (bio-wind-zon)  op te wekken,  klimaatneutraal te bouwen en energie recyclen (bio)  (voordeel +/-200 EU p.mnd)
  • Omdat je zelf plek hebt in de moestuin, de kassen, de fruitbomen en  daarnaast het voordeel hebt van gezamenlijke inkoopkracht, bespaar je zeer veel op voeding wat tzt merkbaar duurder zal zijn. (voordeel +/-250 EU p.mnd)  Dat voordeel is aanzienlijk te verhogen als we besluiten 1 of 2 * per week gezamenlijk te koken etc.
  • Erfpacht, zeer hoge gemeentelijke lasten etc. vermijden we, doordat we niet meer in Amsterdam wonen. (voordeel +/-100 EU p.mnd)
  • Extreem veel lagere zorgkosten, doordat je veel samen kunt oplossen, elkaar kan helpen, maar daarnaast ook zorg kan delen, door samen ‘on-site’ zorg in te kopen via je stichting.  (Denk bij voorbeeld aan het, via de stichting in dienst nemen van een gekwalificeerde verzorgster/verzorger uit de Filipijnen eventueel aangevuld met een Cubaanse arts.)  (Voordeel 100 tot 400 EU p.mnd)
  • Doordat je veel comfort qua fitness, wellness, ontspanning etc bij de hand hebt (en kunt delen) kun je daar ook veel op uitsparen (voordeel +/-100 EU p.mnd)
 
Al met al heb je het al snel over besparingen van 12.000 EU per persoon per jaar. Volgens mij vinden velen van ons het interessanter om van daar van op vakantie te gaan.
 
 Je hebt het over zelfredzaamheid. In welke vormen zie je dat voor je en wat is hiervan het voornaamste doel?
Dit dient verschillende doelen; Naast dat het uiteraard je footprint verduurzaamd, zal het ook, zoals hierboven beschreven, sterk bijdragen aan kostenreductie t.a.v. ons levensonderhoud. Daarnaast is zelfredzaamheid ook een  sterk ‘bindmiddel’ op verschillende niveau’s en kan het helpen ons te integreren in de lokale ecosytemen. 
Initiatieven die zouden kunnen bijdragen aan zelfredzaamheid in die setting; 
  • Zelf je energie opwekken en zoveel mogelijk klimaatneutraal opereren.
  • Als we in een bodemwater-rijk gebied zitten op +25 hectare is er een reële kans dat we ons eigen water omhoog kunnen pompen. (niet voor drinkwater, wel voor de rest)
  • Doordat je omringt bent door vrienden en bekenden, kun je makkelijk hulp bij elkaar zoeken op ieders expertise gebied
  • Doordat we opereren via een stichting kunnen we wellicht een leerbedrijf worden en op die  manier veel goedkope arbeidskracht betrekken bij ons doel. (stage plekken voor landbouw, verzorging, logistiek etc)
  • We zouden een kleine praktijk ruimte in het hoofdgebouw kunnen maken, die we kunnen verhuren aan een plaatselijke fysiotherapeut, die dan ook toegang heeft tot de fitnessruimte met zijn patiënten.
  • Doordat we een grote klusgarage hebben en handige mensen, kunnen we zelf eenvoudige dingen maken/bouwen/repareren/uitbreiden.
  • We kunnen eventueel inkomsten genereren door de verhuur van het gastenverblijf op momenten dat deze leegstaat (of andere toeristische inkomsten genereren).
  • We zouden pacht-inkomsten kunnen genereren door een plaatselijke scoutingvereniging  in de weekenden toegang tot (een gedeelte) van de bosgrond te geven.
  • Diensten of producten die we nodig hebben (de kapper, schoonmaker, bakker) daar waar mogelijk uit laten betalen in all-in overnachtingen in ons gasthuis of rondvaart in een van de boten, kamperen in de boshut etc., m.a.w. zoveel mogelijk zaken proberen op te lossen met gesloten beurzen door ruilen, pro bono etc.
  • We zouden consultancy inkomsten kunnen genereren via onze stichting, omdat we over zeer specialistische en interessante ‘community building kennis’ beschikken (als adviseur voor overheden of voor participanten van soortgelijke projecten)
 
 Ik heb een sober non-materialistisch bestaan geleden en ook later weinig geld tot mijn beschikking is er voor mij wel plek?
In need (10)Absoluut.  Wellicht dat je dan er voor zult kiezen om een kleine aanleunwoning te laten bouwen of heb je de zon wat meer op het noorden. Wellicht heb je genoeg aan een kleinere eigen tuin en zul je er misschien voor kiezen om geen gebruik te maken van enkele van de duurdere faciliteiten of slechts af en toe via ‘pay-per-use’.  Daarnaast proberen we als geheel redelijk zelfredzaam te zijn, wat dus ook betekent dat er ook altijd veel werk te doen zal zijn in de vorm van onderhoud, schoonmaak, groenvoorziening, koken, oogsten, inkoop, stichting-administratie, bestuursactiviteiten etc.   Ik zou me kunnen voorstellen dat daar kortingen via de stichting mee te verdienen zijn.  Daar zal makkelijk een mouw aan te passen.
 
 Ik heb me keihard de tering gewerkt en ik wil alleen nog maar achterover leunen, kan dat?In need
Zeker. Het is allerminst een commune.  Achteroverleunen is een zowieso een zwaar onderschatte aangename bezigheid. Je bepaalt zelf de mate waarin je wilt ondersteunen of betrokken wilt zijn met alles om je heen.
 
Wat voor faciliteiten zouden er dan bijvoorbeeld voor kinderen zijn?
Project Laterzz-24Zwembad, speeltuin, glijbaan, slingerbomen, boomhutten, bos, spelletjeskamer, poolbiljart kamer, bootjes en veel loslopende en ongevaarlijke dieren.  Ook zijn er gastverblijven, voor als ze willen blijven slapen met papa’s, mama’s en vriendjes/vriendinnetjes etc. 
Project Laterzz-13
 
Wat voor gemeenschappelijke faciliteiten zouden er voor onszelf zijn.
Naast al het bovengenoemde, zou je kunnen denken aan een aantal zaken die ik al op een schetsjes heb gezet. Ik heb een onderverdeling gemaakt van dingen die je in het hoofdgebouw zou willen tegenkomen.  Deze lijst is een eerste opzet en is vast niet compleet.
Natte hoek
  • Grote was en droogruimte met 1 grote en 2 kleine wasmachines,  2 drogers en ruimte om dingen op te hangen/ linnen kamer.
  • 2* sauna  (1* infrarood en 1* hout)
  • 1* stoomkamer
  • 1* dompelbadje
  • 1* klein zwembad
  • 3* douches
  • 1* groot bubbelbad
Eten
  • Grote voorraadkamer, met eigen kasten en eigen schappen in de koelruimte
  • Grote bijkeuken met hakblokken, deegmachine, snijmachine, ham kast etc.
  • Grote open keuken, 10 pits, teppanyaki, frituur, stoomoven, grote oven, kleine oven, au baim-marie etc.
  • Grote eetkamer aan de open keuken (plek voor 20 man)
  • 2* Kleine knusse eethoekjes
  • Wijnkelder
 Leisure 
  • Kamer/Bar met zeer groot 8K scherm movie theater setting, voor films en belangrijke sportwedstrijden en VR (virtual reality.)
  • Koffie/Thee serre, met hangmatten en lounge stoelen, spelletjes /eet tafel, waar je ook grote groepen familie kan ontvangen.
  • Leeshoek/ Kantoor ruimte
  • TV hoek/ open haard
  • Poolbiljart kamer met flipperkasten of wat we dan ook leuk vinden.
  • Terras aan een serre, zodat we zomers en winters altijd van de zon kunnen genieten, desgewenst verwarmd.
  • Expositie ruimte
Buiten
  • Kassen, moestuin, kruidentuin, organische bloementuinen, druivenranken
  • grote garage inclusief grote klushoek
  • Een groot park met gemende grond, met heide, mossen, naald en loof, heuvelachtig.
  • Eigen tuin grenzend aan de gemeenschappelijke tuin
  • Kippenhok
  • Theehuisje
  • Kampvuurplek
  • Buitenkeuken
  • Stilte plekjes
  • Zonneterras
  • Speeltuin, kabelbaan, huttenbouw-bos, glijbaan, waterprethoek met buitendouche.
  • Botenhuis en aanlegsteiger
Energie voorziening
  • Zonne collectoren, als aanvulling op de energie opwekkende coating die we al gebruiken op en om het gebouw
  • Kleine windturbines die weinig geluid maken
  • Biogas opwekking, door compostverwerking of andere
 
Kun je een schets geven van de kosten?
Dit vind ik moeilijk, omdat het van extreem veel variabelen afhankelijk is. Uiteraard hebben we het zeker over een gezamenlijke investering ver boven een miljoen euro.  Hier moet bij genoeg interesse uiteraard een financieel plan voor komen en een haalbaarheidsanalyse. Doel is om het betaalbaar en interessant te krijgen voor uiteenlopende budgetten en kosten te balanceren door ze slim te verdelen op basis van gebruik en beschikbaarheid.
 
Als we dit in gang moeten zetten, hoeveel moeten we dan apart leggen per maand/jaar/persoon etc.
Dat is in dit stadium koffie dik kijken, maar stel dat je het heel ruw zou berekenen, zonder inflatie, zonder extra kapitaalgroei, belasting op kapitaal en bla, bla? Dan zou je kunnen zeggen;
Inleg
  • 100EU per maand* 12* 17* 10 jaar = 204.000.
  • 150 EU per maand*12*17*10 jaar =  306.000
  • 200EU per maand*12*17*10 jaar=   408.000

Spaargeld   in 30 jaar  =918.000   zeg 920.000 EU
Uitgaves
  • Een 115m2 woning bouwkosten * 10                                     =  2.000.000
  • Een groot hoofdgebouw wat aan alle wensen voldoet     =  2.000.000
  • Kavel grond wat aan de wensen voldoet                              =     250.000
  • Grondbewerking en aanvoer andere grond                        =      50.000
  • Duurzame Elektriciteitsvoorziening                                     =   100.000
  • Kleine gebouwen                                                                       =   200.000

  • Belangrijkste kosten basis investering                              = 4.600.000
  • Spaargeld                                                                     +/-         = 920.000

Tekort                                                                                             = 3.680.000 EU
Uitgestelde investering p.p.                                                          216.470  EU (hoeft grotendeels pas over 20 tot 30 jaar beschikbaar te zijn)
(Uiteraard is dit een heel simplistisch rekensommetje, als het goed is heb je ook spaarrendement op je kapitaal, inflatie, belasting etc.)
 
 Als je zoiets in een dure brochure tegenkomt van een projectontwikkelaar of makelaar, zou je grof goed moeten betalen. Hoe komt het dat wij dat toch heel goedkoop zouden kunnen realiseren?
In de meeste gevallen heb je een partij of 8 die hier geld aan verdienen, als dit een commercieel project zou zijn; Gemeentes, Grondeigenaren/Grondspeculanten, Banken, Projectontwikkelaars, Architecten, Aannemers, Makelaars,  Services- en Beheer organisatie.  
Dit plan is op zo’n manier opgezet dat veel van deze schakels uit de keten gehaald kunnen worden. De banken, omdat we niet lenen. De projectontwikkelaar, omdat we dat zelf zijn. De makelaar, omdat we die niet nodig hebben.  De Services/ Beheer organisatie, omdat we dat zelf doen, via onze stichting zonder winstoogmerk.
 
Dan zijn er nog 4  partijen over, waarvan we er 2  ‘neutraal’ kunnen krijgen als we het juiste moment pakken;  De gemeentes/provincies, deze zullen vermoedelijk blij zijn met onze komst en gunstige condities & voorwaarden verschaffen t.a.v bouwbestemming etc.).  De grondeigenaren;  We gaan juist op zoek naar plekken waar leegloop is en waar grond, door versplinterde verkaveling uit het verleden etc., nu economisch niet meer interessant is en onverkoopbaar als landbouwgrond. Die markt biedt kansen voor ons. Het is heel wel mogelijk dat we over 10 jaar grond of een grond-optie kunnen kopen onder voorwaarden van wijziging bestemmingsplan. 
 
Dan blijft er dus concreet alleen nog een goede architect en betrouwbare lokale aannemer over, die geld aan ons kunnen verdienen, wat prima is. 
 
Ik doe mee, maar mijn leven loopt anders dan gedacht en ik besluit ergens anders te gaan wonen, ben ik mijn geld kwijt?
Nee, niet per definitie. Projecten verlopen in fases.  Als je eruit stapt voordat er geld is uitgegeven,  kun je je inleg terugkrijgen, maar zul je bijvoorbeeld geen rentevergoeding krijgen.  In need (7)Als we na een aantal jaren besluiten om ons eerste geld uit te geven aan een grond-optie en jij besluit er later uit te stappen, krijg je je inleg terug zonder rentevergoeding. Jouw deel van de grondoptie kosten ben je wel kwijt.  Als je besluit eruit te stappen nadat de grondaankoop is gedaan, kun je jouw deel terug krijgen zonder rente en je betaald dan  in ieder geval wel een deel van de grondaankoop kosten.  Wellicht verzinnen we een verkoopbaar aandeel. Het moet niet moeilijk zijn om daar goede afspraken over te maken die voor iedere betrokkenen o.k. zijn.  Typische vraag voor de project groep  ‘financiële planning & organisatie’    
 
Is het daarmee geheel vrijblijvend?
Ik denk niet dat we dat moeten nastreven, je hebt, juist voor zo’n alomvattend strategisch plan, commitment en betrokkenheid nodig.  Om met elkaar zo’n mooi vergezicht dichterbij te halen moeten we gelijkgestemden zoeken die daar met veel commitment en passie bij betrokken willen zijn.  
 
Leuk plan, ik kijk wel over 20 jaar of ik meedoe, kan dat ook?
Om zo’n complex project in al zijn facetten in gang te kunnen zetten, heb je juist vanaf een vroeg stadium betrokkenheid nodig. Daarnaast kun je geen financieel strategisch plan maken, als je geprognotiseerde budgetomvang veel variabelen kent, wat zou betekenen dat deelnemers niet precies zouden weten waarvoor ze al die moeite doen, dat is geen goed uitgangspunt, lijkt me. Daarnaast zijn er al in een vroeg stadium al uitgaves, denk aan notariskosten, fiscale advisering, oprichtingskosten etc. De mogelijke woonoplossingen,  je persoonlijke invloed in de totstandkoming en zeggenschap in de organisatie zullen in dat geval in ieder geval zeer beperkt voor je zijn.    
 
Ik zou zo graag in Amsterdam blijven wonen.
I know the feeling. Project Laterzz-14
Technologie die ons gaat helpen
Er zullen gelukkig technologische ontwikkelingen tot wasdom komen die Amsterdam dichtbij zullen brengen.  Denk aan zelfrijdende auto’s op fastlanes, die je snel en comfortabel tot in het centrum van Amsterdam zullen brengen en zichzelf vervolgens parkeren aan de buitenrand, om je op een plek naar keuze weer op te halen, terwijl je toch 4 wijntjes kan drinken om jezelf daarna lekker achterover elektrisch of op waterstof naar huis te laten zoemen.  
Een andere technologie die te zijner tijd behoorlijk uitgekristalliseerd en toegankelijk zal zijn, zijn ontwikkelingen als 3D- holografie en Virtual reality, wat je in staat zal stellen om bijvoorbeeld door elk (amsterdams) museum te lopen, alles haarscherp te zien en in te kunnen zoemen op elk detail, zonder last te hebben van honderden chinezen die voor je staan. De kalverstraat zal eindelijk weer leuk worden. 
Het toekomstperspectief van Amsterdam
Je kunt je afvragen hoe aantrekkelijk Amsterdam dan nog is om te wonen…een schoolvoorbeeld van hoe het snel niet meer leuk wordt, is Venetië. De stad kraakt nu al door zijn voegen qua toerisme. Ook zien we dat de schuldenlast van de stad zich heel slecht ontwikkelt en er weinig vertrouwen is dat het bestuur dit op een goede manier kan oplossen, consequentie zal zijn dat wonen en leven in Amsterdam onaangenaam duur gaat worden terwijl tegelijkertijd de culturele ‘waarde’ aan het eroderen is en veel gemeentelijke voorzieningen nog verder geprivatiseerd zullen worden omdat er geen geld meer voor zal zijn. (parken/groenvoorziening etc.)  Door (haast onvermijdelijke) verdere liberalisatie van de woningmarkt, zal de diversiteit van mensen in  ‘Amsterdam binnen de ring’ ontzettend beperkt worden en zal er rondom de ring meer getto-vorming en armoede ontstaan.
 
Ook zullen er, volgens de VN  ter zijner tijd nog veel grotere migratie stromen zijn. Deze mensen zullen naar de grote steden trekken, op zoek naar werk. Tegelijkertijd zal er door robotisering vrijwel geen werk zijn voor deze laaggeschoolde mensen.  In de komende 20 jaar zal 47 % van de laaggeschoolde banen verloren gaan door verregaande automatisering.  M.a.w. veel arme, laag opgeleide werkeloze bevolkingsgroepen die kansarm zijn en grote druk gaan leggen op het systeem, zullen kansloos en gefrustreerd aan de randen van de stad wonen.  
We weten allemaal de impact is van grote verschillen tussen rijk en arm. Ongelijkheid zet aan tot kwaadheid, woede, geweld en criminaliteit. Om dit te beteugelen zullen we steeds meer geconfronteerd gaan worden met veiligheid restricties, meer wantrouwen jegens de burger en repressie tegen o.a. economische vluchtelingen.    
 
Je schetst een donker beeld van de toekomst, zo’n vaart zal het toch allemaal niet lopen.
De meeste stellingen die je leest zijn algemeen bekende inzichten, waarvoor we door NGO’s en apparaten als de VN worden gewaarschuwd. Er is veel relevante onderzoeksdata ter beschikking die deze stellingen ondersteunen.  Ik denk niet dat alles somber is; het is de wereld in transitie, we leven in exponentiële tijden, waarmee ik bedoel te zeggen dat de veranderingen om ons heen steeds sneller veranderen. Het is nog niet ‘mens eigen’ om daar snel goed op te anticiperen.
De wereld om ons heen veranderen we sneller dan dat we zelf lijken te evolueren.  De toekomst biedt gelukkig ook juist waanzinnige technologische mogelijkheden.  Waar ik inderdaad aan twijfel aan beleef, is het vermogen van de mensheid om in gemeenschappelijkheid die ‘waanzinnige mogelijkheden’ aan te wenden ter bescherming en voor het welzijn van iedereen.  Angst, egoïsme,  dommigheid en de primitieve doch menselijke drang naar macht, maken dat ik beperkt vertrouw op een gemoedelijke toekomst voor deze aardkloot. Dat gezegd hebbende, het is geen kansloos verhaal. Er moet een beweging ontstaan van wereldwijde mentaliteitsverandering en inventiviteit. We moeten met betere, slimmere en duurzamere oplossingen komen. Volgens mij is dat  al in gang gezet, maar moet het nog meer snelheid krijgen.
 
Ik ga dood, wat gebeurt er met mijn huis.  Sketch9621272
Je erven verkopen je huis en gronddeel/ investeringsdeel  terug aan de stichting voor de kostprijs (+ inflatie?). De stichting kan daarna gezamenlijk besluiten wat de bestemming van de woning gaat worden.  Dit zou een mogelijke optie kunnen zijn, niks is in beton gegoten of uitgekristalliseerd. Dit zijn antwoorden die we met elkaar kunnen verzinnen en inrichten. 
 
Ik wil daar absoluut komen wonen, maar pas 7 of  12  jaar na de eerste oplevering, kan dat?
Ja, ik denk dat je zo iets hybride/organisch moeten bouwen, waarmee ik bedoel dat sommige basale dingen in een vroeg stadium gebouwd moeten worden en andere zaken zul je misschien pas bouwen als de tijd rijp is en de behoefte groot/compleet.  Denk hierbij aan de eigen woonkavels en bijvoorbeeld de kassen, of het thee huisje.  Bij aanvang investeer je bijvoorbeeld al wel in zonnecollectoren, maar bijvoorbeeld nog niet in bio-gas etc.  Het hoofdgebouw zal wel direct gebouwd moeten worden. De mensen die nog niet verhuisd zijn, betalen dan ook nog niet voor eventuele schoonmaak/onderhoudskosten etc, de daadwerkelijke bewoners die er al gebruik van maken betalen tot die tijd daarvoor. Wel heeft iedere participant al wel zijn financiële deel geïnvesteerd in de realisatie van het hoofdgebouw en andere rudimentaire zaken  
 
Dit lijkt me ontzettend complex om te organiseren en in gang te zetten, hoe doe je dat?
Gelukkig hoeft niet alles in 1 keer, daarnaast kun je natuurlijk samen een hele hoop oppakken in deelprojecten, met projectgroepen en coördinatoren om dat goed te laten verlopen. We hebben samen genoeg projectmanagement expertise in huis om dat te ‘cheffen’. Op diverse deelgebieden moeten er dan voorstellen gedaan worden door deze projectgroepen, die ze dan presenteren aan alle participanten en dan gaan we stemmen over de beste plannen.  Daarna moeten die gedetailleerd worden uitgewerkt etc.  Ook zou je daarnaast kunnen werken met ‘project-sponsoren’, die zorgen dat deelprojecten die een duidelijke relatie met elkaar hebben in grote harmonie en synergie op elkaar aansluiten, (doordat die project-sponsoren meer focussen op het overkoepelende geheel).  Op die manier kan iedereen betrokken zijn bij het ontwerp, de architectuur, de duurzaamheids– signatuur, infrastructuur, grondaankoop, financiële en fiscale planning, bestuur en operationeel & financieel management van de stichting, inkoop, inrichting van de gebouwen, expositie ruimte, beeldentuin & bloementuinen etc.  Iedereen heeft even veel stemrecht en inspraak.  De mate van persoonlijke invloed wordt bepaald door de mate van actieve en persoonlijke betrokkenheid bij de plannenmakerij en de uitrol ervan.   
 
Hoeveel gelijkgestemden hebben we hier voor nodig?
We moeten genoeg kritische massa hebben om tot substantieel schaalvoordeel te komen en te kunnen kapitaliseren op shared services etc., Je hebt dus zeker 6 tot 10 woningen met daarin gemiddeld 1, 7 personen = ergens tussen de 10 en 20 participanten nodig.  Als de uiteindelijke definitieve omvang wat lager blijkt uit te vallen, kunnen we wat van de wildste plannen terug ‘schalen’.  Qua ruimtelijke opzet lijkt het me handig als we dit hybride/ modulair inrichten, zodat als er extra behoefte ontstaat, we zouden kunnen opschalen qua woonruimte op het erf/ gastverblijven/ vakantiehutten in het bos etc.
 
Ik vind het een lumineus plan, maar het laatste wat ik verwacht of hoop, is dat jij dit gaat uitrollen, want ik dicht jou daarvoor te weinig organisatorische capaciteiten toe c.q. je zou ons de afgrond in slepen.
Urbanism (15)
Ik herken wat je zegt;  Ik ben geen geboren projectleider  en dat ambieer ik ook niet. In sommige karakterprofieltestjes zit ik in de hoek van de dromer-romanticus-avonturier.  Dat zijn mensen die er plezier uitputten om mooie plannen te maken.  
 

Wil je meer achtergrond informatie over veel onderwerpen die ik heb aangeraakt?

Of wil je nog even terug naar het opzetje voor het plan?

 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s